O petrecere autentic românească este un eveniment la care dansul și voia bună sunt acompaniate întotdeauna de un taraf. Nu există nuntă, botez, aniversare, petrecere privată sau corporate la care prezenta unui taraf cu lăutari și cântece de petrecere să nu încingă atmosfera și să-i aducă pe toți cei prezenți în dispoziția necesară pentru a participa cu bucurie la starea de spirit creată.
Dacă vreți să alegeți o formație de nuntă cu care să nu dați greș niciodată, indiferent de vârsta și pretențile celor prezenți, atunci alegeți un taraf nunta. Talentul natural al instrumentiștilor și patosul din vocea interpreților vor aduce deopotrivă veselie și melancolie în sufletele tuturor participanților. Muzica de taraf are un farmec inconfundabil și un soi de nostalgie care îi va cuceri pe toți.
Din programul niciunei nunți, oricât de sofisticată sau pretențioasă ar fi ea, oricare ar fi conceptul sau tematica, nu trebuie să lipsească niciodată o orchestră de petrecere taraf. Melodiile și versurile aduc bucurie maximă tuturor iubitorilor de viață și de voie bună. Un taraf va fi întotdeauna sufletul oricărei petreceri. Melodiile de pahar și dramatismul interpretărilor vor emoționa pe toată lumea.
Taraful este o formație muzicală, constând dintr-un grup mic de lăutari, de la 3 până la 8, care cântă muzică lăutărească sau populară. Instrumentele folosite sunt, în general, cele cu coarde, la care se adaugă de obicei un instrument specific zonei folclorice respective: în Muntenia și Oltenia cobza și țambalul, în Moldova trompeta și fluierul, în Banat taragotul, în Transilvania clarinetul, în Maramureș chitară cu 2-3 corzi.
De ce să alegeți un un taraf pentru a cânta la nunta voastră?
Frumusețea și farmecul petrecerilor românești este dată mereu de prezența unui taraf și de muzica de petrecere autentică. Instumentele specifice, țambalul, cobza, acordeonul, vioara, clarinetul, trompeta, naiul vor face să răsune o muzică melodioasă, cu acorduri specifice, plină de patos, umor și sensibilitate. Nu există persoană care să nu aprecieze sau să aibă în minte o melodie anume, pe care să nu o fredoneze adesea sau de care să nu-și amintească cu drag ori de câte ori participă la un eveniment acompaniat de acest stil de muzică.
Taraful de nuntă este alcătuit din instrumente traditionale specifice folclorului românesc. Pe vremuri nunta la romaâni era însoțită întotdeauna de acest taraf de instrumentisti și de unul sau mai multi solisti vocali, în funcție de bugetul disponibil. Formula de instrumentiști ce alcătuiau taraful de nunta putea să se schimbe. Formația de bază era alcătuita din 4 instrumentisti, respectiv vioară, acordeon, țambal, bas, la care se mai puteau adauga și alti intrumentiști și soliști vocali. Muzica abordată de taraf este în exclusivitate folclorică și lăutareasca, vocal-intrumentală.
Orice nuntă care se respectă, chiar dacă alege și un repertoriu muzical de alt gen trebuie să includă obligatoru în programul artistic și acest gen muzical foarte îndrăgit, respectiv muzica de petrecere cu taraf.
O nuntă tradițională românească, indifernt de zonă și de obiciuri, include printre melodiile preferate și melodii de petrecere ce pot fi interpretate de un un taraf. Ele fac parte din tradiția culturală românească și vor fi apreciate din plin atât de români, cât și de persoane de alte naționalități prezente la eveniment.
De ce să apelați la un taraf nută de la Ansamblul Rapsodia Carpaților?
Indiferent de tipul sau conceptul evenimentului, fie el nuntă, botez, aniversare, reprezentațiile artistice ale acestui taraf de profesioniști vor completa momentele muzicale alese cu un repertoru pline de energie, antrenant și multă voie bună.
Dacă apelați la interpreți de nuntă de la Rapsodia Carpaților veți avea parte de o muzică de calitate, suținută de instumentiști și soliști vocali cu talent, ce debordează de bună dispoziție și care au plăcerea de a crea o atmosferă cu adevărat specială.